ιδιώτες Δανειολήπτες-κούρεμα δανείων και επιτοκίων (πρώτης κατοικίας –καταναλωτικών –επιχειρηματικών –καρτών –υπερανάληψης)

Κύριε Βουλευτά,

Εξαιτίας της   οικονομικής κρίσης που βιώνει το  σύνολο του Ελληνικού λαού ,της περικοπής μισθών και συντάξεων ,των χαρατσιών στα σπίτια  μέσω της Δ.Ε.Η ,του συνόλου του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που φορολογείται κατ` έτος 2010,2011,2012,την αύξηση της φορολογίας στα αγαθά κατά 23%,η ακρίβεια που παραμένει σε υψηλή  επίπεδα αλλά και οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία  προς  το δυσμενέστερο  δημιουργούν ασφυξία στον οικογενειακό προϋπολογισμό , προβλήματα στην εξυπηρέτηση των αναγκών της και των δανείων που έχει.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τους δανειολήπτες σε απελπισία πολύ περισσότερο τις πολύτεκνες οικογένειες .Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη όταν υπάρχουν φοιτητές οι όποιοι  αναγκάζονται να διαγράφονται από τις σχολές  τους εξαιτίας της οικονομικής  δυσπραγίας οικογενειών τους.

40δις € στον αέρα στο κόκκινο 500.000 χιλιάδες νοικοκυριά , 50.000χιλιαδες ήδη δεν μπορούν καθόλου να ικανοποιήσουν τα δάνεια τους και κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν χάσει τα σπίτια τους .Το σύνολο των δανείων του ιδιωτικού τομέα για πρώτη κατοικία , καταναλωτικά , καρτών, επιχειρηματικά και υπερανάληψης ξεπερνούν τα 245-270δις € ,από τα οποία αυτά της πρώτης κατοικίας ανέρχονται στα 75δις € .

Είναι επιτακτική ανάγκη και ηθικά σωστό μετά την αναφορά των ανωτέρω να προχωρήσει η κυβέρνηση στο απαιτούμενο κούρεμα των δανείων και των τόκων κατά 30-40%, ειδικότερα αναφερόμαστε στους τόκους διότι οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα προχώρησαν μονομερώς στην αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον 2,3 φορές  οι ανωτέρω  μειώσεις πρέπει  να γίνουν  ώστε επιτέλους να επέλθει ισορροπία στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλα αυτά πρέπει να θεσμοθετηθούν δια νομού ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες να υαλοποιούν τις αποφάσεις τις κυβέρνησης.

Λέγετε  ότι υπάρχει  μυστικό σχέδιο στα χέρια  της κυβέρνησης για το κούρεμα δανείων και ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από χαμηλά επιτόκια .Υπενθυμίζετε ότι η Ισλανδία προχώρησε σε κούρεμα   των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ύψους ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του Α.Ε.Π. της χώρας ,ενώ στις Η.Π.Α  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 49 από τις 50 πολιτείες συμφώνησαν με 5 μεγάλες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών των δανειοληπτών.

Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ανάλογο σχέδιο ώστε τα νοικοκυριά και η επιχειρηματικότητα που βάλλονται εξαιτίας των μέτρων να μπορούν να ανταπεξέλθουν όσων αναφέραμε παραπάνω και όχι μια επιμήκυνση των δανείων που χρυσώνει το χάπι διότι έτσι και αλλιώς αυτό το κάνουν οι τράπεζες από μόνες τους για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, αφού φαινομενικά μειώνεται η δόση  μακροπρόθεσμα όμως το κεφάλαιο και οι τόκοι θα είναι μεγαλύτερα από το αρχικό συναφθέν.

Θεωρώντας ότι θα δείτε θετικά το σοβαρό αυτό θέμα που αφόρα όλη την ελληνική κοινωνία και πιο βαριά την πολύτεκνη οικογένεια ,θα προσπαθήσετε μέσου του  κοινοβουλίου  να φέρεται σε  ψήφιση και άμεση εφαρμογή ανάλογη ρύθμιση  για λύση του προβλήματος.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με  εκτίμηση  για τους Συλλόγους Δυτικής Μακεδονίας

Σύλλογος     Πολυτέκνων    Κοζάνης

»                     »                Καστοριάς

»                     »                Γρεβενών

»                     »               Φλώρινας

»                     »                Εορδαίας

»                     »                Σερβίων

Εκδηλώσεις
Μάρτιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Τα νέα μας - Newsletters
Μάθετε πρώτοι για τις εκδηλώσεις και τις προσφορές του Συλλόγου μας. Γίνεται μέλος στα newsletters.
Καιρός